Olej kokosowy jest towarem na wagę złota. Idealnie zastępuje masło, można na nim smażyć, dodawać do pieczenia, ma dość wysoką temperaturę dymienia. Nie zawiera szkodliwych, utleniających się kwasów tłuszczowych, wspomaga przemianę materii. Dzięki swojej zawartości wspomaga układ krwionośny i zwiększa dotlenienie organizmu. Świetnie sprawdza się jako środek kosmetyczny. Nawilża skórę, sprawia, że staje się elastyczna. Olej kokosowy wybiela blizny, oraz niweluje widoczność rozstępów.Działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Warto mieć w domu słoik z tłoczonym na zimno, ekologicznym olejem kokosowym.

Pamiętajcie! Olej tłoczony na zimno ma zapach i smak kokosa!

Skład:

zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):

50-60% kwasu laurynowego C12

15-20% kwasu mirystynowego C14

7-12% kwasu palmitynowego C16

5-11% kwasu kaprylowego C8

4-9% kwasu kaprynowego C10

1,5-5% kwasu stearynowego C18

1-1,5% kwasu kapronowego C6

oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:

4-10% kwasu oleinowego C18

ok. 2% kwasu linolowego C18

do 0,2% kwasu linolenowego C18

 

13 dowodów na lecznicze właściwości oleju