Kilka słów o lniance. Lnianka znana jest w Polsce od dwóch tysięcy lat. Zalicza się do rodziny kapustnych. Była ona dominującą rośliną siewną w naszym kraju. jej cechą warunkującą popularność były małe wymagania w stosunku do gleby. Dziś lnianka znów wraca do łask. Olej z lnianki ma bardzo ciekawy, korzenny smak, oraz wyjątkowo ładny, złoty kolor. Jest niezwykle cenny ponieważ mimo wysokiej zawartości kwasów omega 3 i 6 posiada też witaminę E, która powoduje, że termin przydatności jest dłuższy, niż oleju lnianego polecanego przez dietę dr Budwig. Olej z lnianki wspomaga trawienie a także usprawnia krążenie krwi. Polecamy, jest pyszny i stosunkowo tani. Zastanawiając się nad wyborem oleju do diety przypomnijcie sobie co napisałam o oleju lnianym ‚budwigowym’. Np we Francji pojęcie to nie funkcjonuje prawie, są po prostu oleje z dużą zawartością kwasów omega 3 i 6 i odpowiednich ich stosunkiem :)