Czarnuszka siewna pochodzi z Południowej Europy, zwaną bywa również kolendrą siewną czy „złotem faraonów”.
Nasiona czarnuszki zawierają związek zwany malantyną, której obecność czyni z tej przyprawy naturalny środek przeciwbólowy. Łyżeczkę nasion zalewamy ciepłą wodą i pijemy 2 razy dziennie.
Innym składnikiem czynnym jest nigellon działa przeciwskurczowo, ma także właściwości regulujące miesiączkę.
Czarnuszka działa antywirusowo, antygrzybicznie, antybakteryjnie. Napar stosowany zewnętrznie na skórę pomaga w walce z trądzikiem, chorobą atopową i grzybicą. Zaletą czarnuszki jest również jej wpływ na układ odpornościowy. Zwiększa liczbę limfocytów we krwi.
Szczególne zainteresowanie przyprawą powinny wykazać osoby chore na astmę. Olej oraz wyciągi z nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy choroby.
Przyprawa ta ma również bardzo pozytywny wpływ na wątrobę, ponieważ ochrania i odtruwa jej miąższ.
Czarnuszka jest doskonałym składnikiem do wykonania leczniczego miodu i nalewki. Osoby, które mają wrażliwą błonę śluzową żołądka, mogą używać jej jako zastępstwa dla pieprzu. Jest świetnym dodatkiem do chleba – pięknie wygląda, sprawia, że pieczywo dłużej zachowuje swoją świeżość. Idealnie łączy się z twarożkiem i sałatkami. Polecamy również olej z czarnuszki.