*Anyż gwiazdkowy cały

*Anyż gwiazdkowy mielony

*Anyż biedrzeniec

*Bazylia

*Bertram

*Bylica pospolita – jako przyprawa stosowana szczególnie do tłustych mięs, w Niemczech jest główną przyprawą do kaczki

*Cebula prażona, suszona

*Chrzan płatek

*Cynamon laska, kora, mielony

*Czarnuszka

*Cząber używany do tłustych mięs, czerwonej i białej kapusty, ogórków, sałatek, roślin strączkowych

*Czosnek mielony, płatek, granulowany

*Czosnek niedźwiedzi

*Czubryca zielona

*Czubryca czerwona

*Czystek ziele

*Estragon

*Gałka muszkatołowa cała oraz mielona

*Gorczyca biała mielona oraz ziarno

*Gorczyca czarna ziarno (musztardowiec, gorczyca brązowa) silniej rozgrzewa niż biała

*Goździki całe oraz mielone

*Hyzop ziele

*Imbir (mielony oraz kłącza)

*Jałowiec cały oraz mielony

*Kardamon- ziarna zielone i czarne, oraz mielony zielony

*Karob – mączka drzewa świętojańskiego

*Kmin (kumin) rzymski mielony oraz ziarna

*Kminek ziarna oraz mielony

*Kolendra w ziarnach oraz mielona

*Koper włoski

*Koperek

*Kozieradka mielona oraz ziarna

 *Kurkuma mielona, oraz kłącze

*Liść curry (liść drzewa Bergera koenigii)

*Liście laurowe suszone, mielone w sezonie doniczkowe

*Liść kolendry

*Liść kozieradki