Dzisiaj można już powiedzieć, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Zapada na nią coraz więcej osób w średnim i podeszłym wieku. Często ludzie ci prowadzili zdrowy tryb życia, a mimo to choroba ich dopadła. Niepokojące jest też to, że coraz częściej dzieci wykazują objawy cukrzycowe. W Kardamonie znajdziecie wiele produktów, które pomagają hamować rozwój cukrzycy, a także zwyczajnie pozwalają ‚normalnie’ żyć i nie odmawiać sobie od czasu do czasu słodyczy.

Słodziki

Najlepszym zastępnikiem cukru jest ksylitol – cukier brzozowy. Jest on metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Wygląda prawie tak samo jak cukier, co sprzyja jego popularności – jemy oczami. Badania nad ksylitolem wykazały, że nie wywołuje on próchnicy. Dodatkowo wytwarza w organizmie odczyn zasadowy. Co to oznacza? Że może nam pomóc przy :

  • chorobach dziąseł i próchnicy zębów – po każdym posiłku należy possać łyżeczkę ksylitolu. Najważniejsza w tym jest nasza ślina, gdyż w reakcji z nią powstaje
  • zasadowy odczyn który hamuje rozwój próchnicy oraz łagodzi zapalenie dziąseł.
  • zapaleniu ucha, nieżycie nosa  – można kupić ksylitol w kroplach
  • likwiduje niemiły zapach z ust

Same plusy :) Jeśli już musicie używać cukru zmieńcie go na ksylitol!

Uwaga!!! Ksylitolu nie można podawać dzieciom do 3 roku życia (wywołuje przeczyszczenie) oraz zwierzętom.

U psów spożycie może doprowadzić do śmierci!!!

Stevia rebaudiana - roślina z gatunku astrowatych. Stevia jest rośliną o bardzo słodkich liściach, wskazana jest przy cukrzycy oraz nadciśnieniu. Substancją słodzącą są glikozydy. Stevia ma zero kalorii, jest około 300razy słodsza od sacharozy. Może być śmiało używana do pieczenia i gotowania. Stevię można nabyć w formie suszonych, ciętych listków – najlepsza do napojów. W formie tabletek (słodzik) oraz w formie proszku – maltodekstryna. Stevię można również uprawiać w domu lub w ogródku ( nie przezimuje w gruncie w naszym klimacie) i zrywać sobie listki, ale uwaga! Z mojego ogrodniczego doświadczenia wiem, że listki są najsłodsze gdy jest zimno. Warto więc obrywać je wcześnie rano lub wieczorem. Takie listki można ususzyć – przetrzymywane szczelnie w suchym miejscu przez lata nie stracą swoich właściwości :)

Fruktoza – cukier owocowy zawierają go owoce, pyłki kwiatowe oraz miód. Przy początkowym stadium cukrzycy można stosować fruktozę, jednak należy to skonsultować z lekarzem. Fruktoza jest wolniej wchłaniana przez organizm, dlatego czasami stosuje się je w diecie. Fruktozę należy stosować z umiarem, większe ilości mogą powodować biegunki oraz podnosić poziom cholesterolu. Fruktoza jest ostatecznością jeśli nie mamy pod ręką stevii lub ksylitolu. Można stosować ja zamiennie, jednak nie stosujmy jej jako jedynego cukru.

   

  Syrop z agawy - dawniej otrzymywany z liści agawy lub yucci, dziś niestety produkcja na masową skalę zmusiła do produkowania  go z korzeni agawy. Tradycyjnie pozyskiwany był w drodze długiego gotowania alkoholu. Współcześnie wiadomo, że proces ten musiał być skrócony, więc otrzymuje się go przy użyciu metod chemicznych. Syrop z agawy posiada głównie fruktozę. Jest on na pewno zdrowszy od cukru, nadaje się do gotowania, słodzenia, pieczenia, dekoracji np lodów. Nie posiada glutenu co jest jego atutem. W składzie syropu znajdziemy inulinę czyli prebiotyk, który nie jest wchłaniany przez nasz organizm przez co zachowuje się jak produkty błonnikowe – jest miotełką dla naszego układu pokarmowego. Tutaj również zalecany jest zdrowy rozsądek. Używajmy syropu z agawy jako dodatku, nie natomiast jako środka podstawowego. Dość istotne jest by syrop miał certyfikat bio, wiadomo wtedy, że pochodzi z bezpiecznego źródła.

Zioła, napary i inne naturalne ‚lekarstwa’

Liść morwy białej  – herbatka polecana dla cukrzyków. Zawarte w liściach substancje hamują przyswajanie przez organizm cukru, regulują jego poziom, ułatwiają wydalanie. Picie morwy jest sprzymierzeńcem kuracji odchudzających

Rumianek – picie naparu z rumianku również obniża poziom cukru we krwi jak i zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycowych – uszkodzenie nerek oraz siatkówki oka co może prowadzić do ślepoty, a także powikłań kardiologicznych – zapalenie mięśnia sercowego.

Pokrzywa – Istne panaceum. Ma w sobie tyle witamin, że powinien pić ją każdy. Obniża poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu, ‚poprawia krew’ zwiększa ilość czerwonych krwinek.

Kwiat jasnoty – polecany jako środek wspomagający w początkowej fazie cukrzycy. Obniża poziom cukru

Aloes – w skuteczny sposób obniża poziom cukru we krwi. Dostępny jest w formie napoju ( u nas dostępny bio bez cukrów). Można także zakupić syrop, a także zrobić sobie samemu taki preparat. Należy uciąć liść i dokładnie obrać jego skórkę, gdyż w niej znajdują się substancje mocno przeczyszczające, no chyba, że ktoś chce mieć dwa w jednym ;)

Inne zioła i herbatki naturalne zmniejszające poziom cukru we krwi – kozieradka , borówka czarna, mniszek lekarski, lukrecja, żeń – szeń.

Przyprawy – nie każdy wie, że również wiele przypraw jest polecanych przy cukrzycy albo zwyczajnie nie są zabronione, choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się sprzymierzeńcem choroby.

Cynamon – jest chyba najlepszą przyprawą dla cukrzyków. Zwalnia procesy trawienne, przez co nasz organizm ma więcej czasu na rozłożenie węglowodanów, które to są odpowiedzialne za wzrost poziomu cukru w organizmie. Zaletą cynamonu jest to, że diabetycy mogą pozwolić sobie na różnorakie ciasteczka, ciasta cynamonowe – oczywiście bez tłuszczu i przy użyciu ciemnych, razowych mąk. (kasztanowa mąka jest idealna do pysznych ciasteczek!)
Czarnuszka - Obniża poziom cukru we krwi,  o jej innych właściwościach można napisać książkę. Więcej w dziale przyprawy.
Inne przyprawy polecane przy cukrzycy to : goździk, kurkuma, oregano, bazylia, liść laurowy

W Kardamonie dostępne są dżemy na fruktozie, czekolady dla cukrzyków, cukierki, oraz inne słodycze bezcukrowe i niskokaloryczne. Ostatnio największą popularnością cieszy się suszona morwa biała!

Piramida żywienia dla cukrzyków  (źródło – http://europharm-apteka.pl )