Olej kokosowy

Olej kokosowy jest towarem na wagę złota. Idealnie zastępuje masło, można na nim smażyć, dodawać do pieczenia, ma dość wysoką temperaturę dymienia. Nie zawiera szkodliwych, utleniających się kwasów tłuszczowych, wspomaga przemianę materii. Dzięki swojej zawartości wspomaga układ krwionośny i zwiększa dotlenienie organizmu. Świetnie sprawdza się jako środek kosmetyczny. Nawilża skórę, sprawia, że staje się elastyczna. Olej kokosowy wybiela blizny, oraz niweluje widoczność rozstępów.Działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Warto mieć w domu słoik z tłoczonym na zimno, ekologicznym olejem kokosowym.

Pamiętajcie! Olej tłoczony na zimno ma zapach i smak kokosa!

Skład:

zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):

50-60% kwasu laurynowego C12

15-20% kwasu mirystynowego C14

7-12% kwasu palmitynowego C16

5-11% kwasu kaprylowego C8

4-9% kwasu kaprynowego C10

1,5-5% kwasu stearynowego C18

1-1,5% kwasu kapronowego C6

oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:

4-10% kwasu oleinowego C18

ok. 2% kwasu linolowego C18

do 0,2% kwasu linolenowego C18

 

13 dowodów na lecznicze właściwości oleju

1185621_430358490419530_1884919553_n

Olej z lnianki (rydzowy)

Kilka słów o lniance. Lnianka znana jest w Polsce od dwóch tysięcy lat. Zalicza się do rodziny kapustnych. Była ona dominującą rośliną siewną w naszym kraju. jej cechą warunkującą popularność były małe wymagania w stosunku do gleby. Dziś lnianka znów wraca do łask. Olej z lnianki ma bardzo ciekawy, korzenny smak, oraz wyjątkowo ładny, złoty kolor. Jest niezwykle cenny ponieważ mimo wysokiej zawartości kwasów omega 3 i 6 posiada też witaminę E, która powoduje, że termin przydatności jest dłuższy, niż oleju lnianego polecanego przez dietę dr Budwig. Olej z lnianki wspomaga trawienie a także usprawnia krążenie krwi. Polecamy, jest pyszny i stosunkowo tani. Zastanawiając się nad wyborem oleju do diety przypomnijcie sobie co napisałam o oleju lnianym ‚budwigowym’. Np we Francji pojęcie to nie funkcjonuje prawie, są po prostu oleje z dużą zawartością kwasów omega 3 i 6 i odpowiednich ich stosunkiem :)
SONY DSC

Bezglutenowo! Żyć z celiakią.

Nietolerancja glutenu, czyli celiakia. Dziś coraz częściej dotyka dzieci, coraz więcej osób starszych także powoli zauważa u siebie nietolerancję tego składnika. Wpływ na to ma dzisiejszy świat, produkty nawożone, modyfikowane powoli trujące. Jest to poważna wada genetyczna układu immunologicznego. Gluten zawarty w zbożach (pszenica, jęczmień, owies, jęczmień) działa trująco prowadząc do zniszczenia jelita cienkiego.

Osoby cierpiące na celiakię nie mają łatwego życia. Większość ogólnie dostępnych produktów jest na bazie mąki pszennej…bo tak jest najtaniej i najłatwiej. Dlatego dieta bezglutenowa to ciągłe wyrzeczenia i liczenie każdego grosza.

W związku z tym staramy się posiadać w sklepie mąki bezglutenowe lub o obniżonej zawartości glutenu (ryżowa, gryczana, jaglana, kasztanowa) makarony ryżowe lub sojowe, kasze, ziarna itd. Znajdziecie u nas wiele produktów z których można przyrządzić szybki bezglutenowy posiłek.

Ważne są dla nas dzieci, gdyż je problem diety bezglutenowej dotyka najmocniej. Muszą szybciej dorosnąć i bardzo uważać,  nie mogą zajadać się kanapkami w autobusie jadąc na szkolną wycieczkę, zjeść jogurtu na przerwie itd…To na pewno sprawia wrażenie, że mają gorzej w życiu. Wychodząc z pomocą oferujemy w Kardamonie cukierki bezglutenowe, ciasteczka amarantusowe, nadziewane kremem orzechowym, herbatniki, amarantus preparowany, ryż preparowany, grykę i inne szybkie przekąski! Zapraszamy! Życie z celiakią może być łatwiejsze.

anyżek

Anyż biedrzeniec

Anyż biedrzeniec, anyżek -Anyżek stosuje się jako środek wykrztuśny u starszych dzieci i młodzieży. Łagodzi bóle brzucha i pomaga trawienie. Często jest dodawany do słodyczy w celu nadania im lukrecjowego posmaku. Wskazany dla kobiet karmiących – zwiększa laktację, oraz ułatwia trawienie dzieciom karmionym mlekiem. 

Czarnuszka

Czarnuszka siewna pochodzi z Południowej Europy, zwaną bywa również kolendrą siewną czy „złotem faraonów”.
Nasiona czarnuszki zawierają związek zwany malantyną, której obecność czyni z tej przyprawy naturalny środek przeciwbólowy. Łyżeczkę nasion zalewamy ciepłą wodą i pijemy 2 razy dziennie.
Innym składnikiem czynnym jest nigellon działa przeciwskurczowo, ma także właściwości regulujące miesiączkę.
Czarnuszka działa antywirusowo, antygrzybicznie, antybakteryjnie. Napar stosowany zewnętrznie na skórę pomaga w walce z trądzikiem, chorobą atopową i grzybicą. Zaletą czarnuszki jest również jej wpływ na układ odpornościowy. Zwiększa liczbę limfocytów we krwi.
Szczególne zainteresowanie przyprawą powinny wykazać osoby chore na astmę. Olej oraz wyciągi z nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy choroby.
Przyprawa ta ma również bardzo pozytywny wpływ na wątrobę, ponieważ ochrania i odtruwa jej miąższ.
Czarnuszka jest doskonałym składnikiem do wykonania leczniczego miodu i nalewki. Osoby, które mają wrażliwą błonę śluzową żołądka, mogą używać jej jako zastępstwa dla pieprzu. Jest świetnym dodatkiem do chleba – pięknie wygląda, sprawia, że pieczywo dłużej zachowuje swoją świeżość. Idealnie łączy się z twarożkiem i sałatkami. Polecamy również olej z czarnuszki.

Olej z czarnuszki

•Olej z czarnuszki egipskiej zaleca się przy bólach żołądka, infekcjach przewodu pokarmowego, przy wzmacnianiu funkcji wątroby, w stanach zapalnych, przy ogólnym osłabieniu organizmu, poprawia przemianę materii, wspomaga procesy trawienia.
•Olej z czarnuszki egipskiej zastosowany zewnętrznie wspomaga leczenie łuszczycy, trądziku, atopowego zapalenia skóry, wyprysków i egzemy.
•Olej z czarnuszki można stosować u małych dzieci jako środek przeciw zaparciom.
•U kobiet karmiących czarnuszka pobudza laktacje.
•Olej z czarnuszki jest uznawany jako jeden z najefektywniejszych antybiotyków, środków przeciwzapalnych, antybakteryjnych i uodparniających.
•Korzystnie wpływa na wygląd skóry i poprawia stan jej zdrowia, wspomaga eliminację zmian skórnych wszelkiego rodzaju.
•Pełni istotną rolę w zachowaniu prawidłowej gospodarki lipidowej (regulacja poziomu cholesterolu).
•Działa odtruwająco, wspomaga walkę z nadkwasotą, chorobami wrzodowymi i nieświeżym oddechem.
•Rozszerza oskrzela i ułatwia oddychanie.
•Chroni przed wolnymi rodnikami.
•Bierze udział w tworzeniu prawidłowych, nowych komórek organizmu (skóra, błony śluzowe, ściany naczyń krwionośnych, gojenie ran, regeneracja organów).
•Stosuje się głównie w przemyśle farmaceutycznym, przy alergiach, neurodermitis, zapaleniach skórnych, grzybicach, egzemach i trądziku. Używany jako główny składnik w terapiach aromatycznych przy zapaleniach oskrzeli, kaszlu czy przeziębieniach.
•Olej ma działanie równoważące, pielęgnujące, hamuje rozwój zapaleń.
•Stosowany również w razie suchości narządów płciowych.
•Olej z czarnuszki zaleca się mieszać z innym olejem roślinnym, przez co zostaje zredukowany jego intensywny, ziołowy zapach.